Fraktfritt på beställningar över 499kr

Kenya, AA Riakahara

  • 169 kr


Upptäck den fylliga, söta och eleganta smaken från Kenya!

Detta tvättade kaffe kommer från Kiambu county som ligger strax norr om Nairobi och gränsar till sluttningarna av Aberdare National Park. Riakahara är en av de tretton fabrikerna som utgör Komothai Farmers Cooperative Society. Det här kooperativet gör sitt bästa för att investera i kaffeindustrins framtid genom att prioritera och stärka nästa generations kaffeproffs, vilket resulterar i att majoriteten av arbetarna är mellan 25 och 35 år.

Regionen är optimal för att odla kaffe med sina höga höjder, rik jord, milda och jämna temperaturer samt en bra nederbörd. I Kenya producerar man främst tvättat kaffe och på Riakahara är det inget undantag. Först sorteras bären noggrant innan de går igenom pulpning. De ligger sedan och jäser över natten innan man tvättar av dem med hjälp av vatten, för att sedan sortera dem igen. Tillslut torkas kaffet på upphöjda bäddar i 8-14 dagar.


Kenya: En översikt

Kenya är mest känt för att producera högkvalitativt helt tvättat kaffe och anses av många vara en av världens främsta kvalitetsproducenter. Här finns över 700 000 kaffebönder, som utgör ungefär 55 % av den totala produktionen. Resten produceras huvudsakligen av stora gårdar kallade "Estates".

Nästan allt kaffe i Kenya odlas av småbönder, var och en med 1-2 hektar mark. Många av dessa bönder odlar olika grödor och har ibland så få som 100 kaffeträd. Dessa bönder är organiserade i kooperativa föreningar som fungerar som paraplyorganisationer för fabrikerna (våtkvarnar), där småbönderna levererar sina kaffekörsbär för förädling.

Då Kenya använder ett traditionellt auktionssystem premieras hög kvalitet med högre priser. De bästa fabrikerna attraherar fler bönder genom att producera kaffe som kan säljas till de högsta priserna. Dessa extra inkomster återgår sedan till bönderna som en andra betalning. Efter att kostnader för marknadsföring och bearbetning har dragits av, kan detta belopp ibland uppgå till 90 % av försäljningspriset.

  • Distrikt: Kiambu
  • Poäng: 86/100
  • Växer: 1700 - 1800 m.ö.h.
  • Art: Ruiru 11, SL-34, SL-28, Batian
  • Process: Tvättat
  • Smak: Svarta vinbär, fikon, fruktig, fyllig, juicy