Fraktfritt på beställningar över 499kr

250g - Indien, Ratnagiri Estate

  • 185 SEK


Ordet "Ratnagiri" översätts till ’’Pearl Mountain’’ , en hänvisning till silver eken som växer tätt och kröner denna gård. Ratnagiri grundades 1920 och drivs av Ashok Patre, efter att ha gått i arv från farfar till far till son. Denna ’’Special Wash’’ inkluderar en förlängd anaerob jäsningsperiod och torkas på upphöjda bäddar i 20-21 dagar under 50 % skugga.


Producenten

Ashok Patre är en progressiv. Berest och full av målmedvetenhet, så har han hämtat inspiration från andra håll för att ta steget bortom gränserna för traditionell indisk kaffeodling och bearbetning. Brix-nivåer testas före skörd. Bearbetningen inkluderar natur-, honungs- och jäsningsexperiment vid sidan av den traditionella tvättningen.

Ratnagiri Estate är för alla ändamål en organisk/biodynamisk gård och har även officiell Rainforest Alliance-certifiering. Kvartalsvisa jordtester och organiska korrigeringar av jord görs. Joniskt havsvatten och havsgräsextrakt appliceras för att förbättra växternas immunitet och sockernivåerna i frukten.

Gården är en lummig skuggig miljö med 3 våningar av skugga. Det är hem för över 48 registrerade fågelpopulationer, apor, leoparder, vildsvin, tigrar, mungoser och - ibland - elefanter. Den rika biologiska mångfalden kräver att Ashok och hans familj har ett förhållningssätt till jordbruk som sätter ekologi och harmoni med miljön i främsta rummet. Detta är en gård i världsklass.


Även om Indien vanligtvis uppfattas som ett teodlande och drickande land, är kaffeproduktionen i landet faktiskt före teet. Uppgifter tyder på att kaffe först kom till Indien på 1600-talet, medan te inte kom förrän mer än 200 år senare, 1839. Det som dock förenar de två dryckerna är att britternas törst efter billigare, rikligare te och kaffe fanns den främsta anledningen till att de båda först odlades allmänt på plantager över hela Indien.

Kaffegårdar ligger vanligtvis mellan 700 och 1 200 meter över havet. De flesta kaffeodlingar är "traditionella" och tvåvånings skuggtak blandas med baljväxter, kvävefixerande träd. I denna metod är det mycket vanligt att kaffeträd blandas med kryddor (som vanilj eller peppar) och fruktträd.

Efter skörd, som oftast görs för hand av familjemedlemmar eller hyrda arbetare, bearbetas körsbär vanligtvis som naturligt eller helt tvättat. De flesta gårdar torkar kaffe på uteplatser eller bord, även om några av de större ägorna också har mekaniska torktumlare.

Idag konsumeras cirka 30 % av kaffeproduktionen internt. De övriga 70 % är förberedda för export.


Fakta om kaffet: