Fraktfritt på beställningar över 499kr

250g - Kenya, AA Gakuyuini

  • 175 SEK


Upptäck den fylliga, söta och eleganta smaken från Kenya!

Gakuyuini ligger på sluttningarna av Mount Kenya och drar nytta av den bördiga vulkaniska jorden i detta område och höjderna som sträcker sig från 1600 - 1700 meter över havet. Stationen ligger bara 1,5 timme från Nairobi, vilket visar hur nära de typiska kaffeodlings områdena i Kenya ligger staden. Här finns nästan lika många kvinnliga medlemmar som manliga: 674 kvinnliga bönder och 879 manliga bönder.

Bearbetning

Kaffebär handsorteras i omogna och övermogna av bönderna innan de går in i produktionen. En pulpningsmaskin tar bort skal och fruktkött. Kaffet graderas efter densitet till 3 grader av uppslagsmaskinen. Grad 1 och 2 går separat till jäsning. Betyg 3 anses vara för lågt betyg. Kaffet jäser i 16-24 timmar under skugga. Efteråt tvättas kaffet och graderas igen efter densitet i tvättkanaler och blötläggs sedan under rent vatten i 16-18 timmar. Sedan soltorkas kaffet upp till 21 dagar på upphöjda torkbäddar.


Kenya: En översikt

Kenya är mest känt för att producera högkvalitativt helt tvättat kaffe och anses av många vara en av världens främsta kvalitetsproducenter. Här finns över 700 000 kaffebönder, som utgör ungefär 55 % av den totala produktionen. Resten produceras huvudsakligen av stora gårdar kallade "Estates".

Nästan allt kaffe i Kenya odlas av småbönder, var och en med 1-2 hektar mark. Många av dessa bönder odlar olika grödor och har ibland så få som 100 kaffeträd. Dessa bönder är organiserade i kooperativa föreningar som fungerar som paraplyorganisationer för fabrikerna (våtkvarnar), där småbönderna levererar sina kaffekörsbär för förädling.

Då Kenya använder ett traditionellt auktionssystem premieras hög kvalitet med högre priser. De bästa fabrikerna attraherar fler bönder genom att producera kaffe som kan säljas till de högsta priserna. Dessa extra inkomster återgår sedan till bönderna som en andra betalning. Efter att kostnader för marknadsföring och bearbetning har dragits av, kan detta belopp ibland uppgå till 90 % av försäljningspriset.

Fakta om kaffet:

  • Poäng: 87,5/100
  • Växer: 1700 - 1800 m.ö.h.
  • Art: SL-34, SL-28, Ruiri 11
  • Process: Tvättat
  • Smak: Svarta vinbär, Sirap & Grape


Vi skickar kaffe som vilat upp till två veckor efter rostning när det finns, och rostar på beställning när det behövs. Vi skickar kaffe inom en vecka från beställning. Fri frakt på beställningar över 499kr.