Fraktfritt på beställningar över 499kr

200g - Finca Santa Maria de Lourdes

  • 185 SEK


Av 810kg fick vi tag i 30kg! Passa på att smaka denna micro lott från Nicaragua, räkna med en söt och fyllig kopp. Detta anaerobiska kaffet är något du inte vill missa.

De 40 hektar naturliga bergsskogarna som utgör Finca Santa Maria de Lourdes har varit under ägande av Octavio Peralta sedan 1970 även om området under många år användes som en krigszon under sandinistupproret och var kraftigt minerat. FN röjde området från minor i slutet av 1980-talet och Octavio började återställa den exceptionella kaffeproduktionen i denna relativt vilda region sedan 1994. Octavio har ägnat sig åt denna sak såväl som att bevara naturen, en livsmiljö som är erkänd som en viktig faktor i produktionen av dess fantastiska kaffe. Av de 80 hektar odlingsbar mark som finns tillgänglig har 40 reserverats för det enda syftet att bevara och förbättra den naturliga livsmiljön. Gården har erhållit regnskogsallianscertifiering som ett erkännande av detta beslut och bidrar till det fortsatta bevarandet av dess omgivning. Den har också ett välutrustat kök som tillgodoser de 60 fast anställda och 150 plockarna under den stora skörden. De sorter som finns här inkluderar caturra och catuai, såväl som arvegodset som kallas Javanica.

Peralta-familjens kaffeodlingshistoria går tillbaka till början av 1900-talet, men det var först 2008 som bröderna Julio och Octavio flyttade fokus till att utveckla unika specialpreparat. Vi är privilegierade att få smaka Peraltas kaffe och beundrar den attityd och de värderingar som de har tillfört sin verksamhet. Familjen positionerar sig i framkanten av specialkaffeinnovation, från enstaka tomter, separationer av enskilda sorter till noggrant kontrollerade förlängda jäsningar.


Processen

Detta parti producerades med en naturlig process med en förlängd anaerob jäsning. Först sorteras och tvättas mogna bär. Därefter införs de i lufttäta 450L tankar för att jäsa i upp till 72 timmar i en anaerob miljö. För att sänka temperaturen ner till cirka 15 Celsius placeras tankarna i vattenfyllda jäspooler för att bromsa jäsningen och undvika förstörelse eller risk för fläckar i upp till 72 timmar. Efter avslutad jäsningsperiod tas bären ut ur tankarna och transporteras till torrkvarnen för torkningsprocessen som kan ta upp till 30 dagar. Till en början sprids bären på ett enda lager under en tredagarsperiod så att de kan släppa bort överflödigt vatten. När överskottsvattnet är eliminerat och de börjar torka, placeras dessa på de täckta torkbäddarna under resten av torkperioden. Kaffet flyttas för hand tre gånger om dagen för att de ska torka jämnt och förhindra mögel eller överjäsning.


Regionen

Kommunen San Fernando ligger cirka 24 kilometer från regionen Ocotal och av de 10 000 invånarna är de allra flesta kaffeodlare. Detta vackra område ligger i regionen Nueva Segovia där höjderna varierar mellan 1 350 och 1 550 meter över havet. Santa Maria de Lourdes förkroppsligar ett varierat utbud av frodig vegetation och vilda djur som orsakats av höga nivåer av regn. Gården har faktiskt 4 våtmarker, 6 vattenkällor och 5 bäckar, som alla rinner ut i San Fernando-floden, som tillhör La Horca flodens bassäng, som rinner ut i Cocofloden.

Nueva Segovia har några av de högsta växande höjderna i Nicaragua. Terrängen är lika vacker som utmanande att korsa, kännetecknad av böljande kullar och tät skog, ofta uppslukad av tjocka moln. Klimatet i Santa María de Lourdes är mycket fuktigare, vilket gör att färre kaffeträd planteras för att säkerställa balans i ekosystemet.


Fakta om kaffet:

  • Poäng: 88,5/100
  • Lott storlek: 810kg
  • Växer: 1550 m.ö.h.
  • Art: Red Catuai
  • Process: Natural Anaerobisk
  • Smak: Körsbär, stenfrukt, citron 


Vi skickar kaffe som vilat upp till två veckor efter rostning när det finns, och rostar på beställning när det behövs. Vi skickar kaffe inom en vecka från beställning. Fri frakt på beställningar över 499kr.