Fraktfritt på beställningar över 499kr

1000g - Kenya, AA Kahete - Ljusrost

  • 620 SEK


Upptäck den fylliga, söta och eleganta smaken från Kenya!

Kahete Coffee Factory ligger norr om Nairobi i Muranga County, nära staden Gitugi. Detta område i Kenya upplever en tvåårig produktionscykel med den tidiga skörden från mars-maj och den sena andra säsongen är från oktober-december. De huvudsakliga kaffesorterna som odlas här är SL-28 och 34 samt Ruiru 11. SL-28 och SL-34 står för 97 % av allt kaffe som produceras, medan Ruiru 11 står för cirka 3 % av den totala produktionen.

Jord och klimat:

På grund av den höga höjden där gårdarna ligger (i genomsnitt 1 800 m över havet) kan kaffekörsbären mogna långsamt, och detta i kombination med rik vulkanisk jord och noggrann bearbetning bidrar till att lyfta fram de inneboende komplexa fruktsmakerna från varianterna SL-28 och SL-34. Båda sorterna har arv från Bourbon och Moka och är uppkallade efter laboratoriet som främjade deras bredare spridning i Kenya under det tidiga 1900-talet – Scott Laboratories.

Bearbetning:

Efter att ha noggrant handplockats, förs det mogna körsbäret till fabriken av småbrukare, där det vägs och sedan bearbetas med den tvättade bearbetningsmetoden. Kaffet pressas upp med hjälp av en skivavslagare med tre uppsättningar skivor för att ta bort skalet och frukten från det inre pergamentlagret som skyddar den gröna kaffebönan. Avloppsvatten som används vid bearbetningen slängs i blötgropar och recirkuleras också för konservering. Efter massapressningen jäser kaffet över natten för att bryta ner sockerarterna, innan det rengörs och blötläggs i ytterligare 24 timmar.

Denna process ökar proteinerna och aminosyrorna, vilket i sin tur ökar komplexiteten i surheten och klarheten i koppen. Efter blötläggning breds kaffet ut på de upphöjda torkborden. Tiden på torkborden beror på klimat, omgivningstemperatur och volymer under bearbetning och kan ta från 7 till 15 dagar totalt.

Hållbarhet:

Området kring Kahete är tätbefolkat, så fabriken är fokuserad på att minimera den potentiella påverkan och se till att lokala vattenvägar förblir rena och oförorenade. I linje med det har fabriken grävt avloppsvattentrågarna bort från vattenkällan där avloppsvattnet får tränga in i jorden igen.  Föreningen uppmuntrar också sina medlemmar att plantera träd på sina gårdar.


Kenya: En översikt

Kenya är mest känt för att producera högkvalitativt helt tvättat kaffe och anses av många vara en av världens främsta kvalitetsproducenter. Här finns över 700 000 kaffebönder, som utgör ungefär 55 % av den totala produktionen. Resten produceras huvudsakligen av stora gårdar kallade "Estates".

Nästan allt kaffe i Kenya odlas av småbönder, var och en med 1-2 hektar mark. Många av dessa bönder odlar olika grödor och har ibland så få som 100 kaffeträd. Dessa bönder är organiserade i kooperativa föreningar som fungerar som paraplyorganisationer för fabrikerna (våtkvarnar), där småbönderna levererar sina kaffekörsbär för förädling.

Då Kenya använder ett traditionellt auktionssystem premieras hög kvalitet med högre priser. De bästa fabrikerna attraherar fler bönder genom att producera kaffe som kan säljas till de högsta priserna. Dessa extra inkomster återgår sedan till bönderna som en andra betalning. Efter att kostnader för marknadsföring och bearbetning har dragits av, kan detta belopp ibland uppgå till 90 % av försäljningspriset.

Fakta om kaffet:

  • Poäng: 87,75/100
  • Växer: 1700 - 1800 m.ö.h.
  • Art: Ruiru 11, SL-34, SL-28, Batian
  • Process: Tvättat
  • Smak: Svarta vinbär, syltig & cola


Vi skickar kaffe som vilat upp till två veckor efter rostning när det finns, och rostar på beställning när det behövs. Vi skickar kaffe inom en vecka från beställning. Fri frakt på beställningar över 499kr.