Fraktfritt på beställningar över 499kr

Julkaffe x 2

 • 310 kr


En liten påse fylld med under, tillsammans med lussebulle ingen blunder. Julstök, svärmors besök eller otta, detta kaffe passar oavsett skjorta.

Kaffet i den här påsen kommer från gårdar i Uganda och Brasilien. Tillsammans skapar de en väldigt mörk och fyllig kopp kaffe, härliga toner av kola, rostade nötter och bergamott! Perfekt för att hålla värmen nu när julen är här.


Förutom att odla fantastiskt kaffe är Kingha Coffee Collective dedikerade till att öka inkomsten och försörjningen för ugandiska kaffebönder. De arbetar direkt med bönderna, tillhandahåller utbildning och utbildningsprogram, och hjälper därigenom jordbrukare att producera större skördar kaffe av bättre kvalitet, vilket avsevärt ökar deras inkomster. Kingha Coffee arbetar också med lokala skolor och tillhandahåller kläder, skolmaterial och utbildningsprogram inom jordbruket inom det lokala samhället.

Nyligen har de arbetat med att skapa ett mikro-vattenkraftverk vid basen av Kingha egendom där en del av Entenjarifloden rinner genom den. Kraftverket kommer, när det är färdigt, att tillhandahålla en konsekvent källa till förnybar energi, tillräcklig för att driva den lokala hälsocentralen, 2 grundskolor, en gymnasieskola och gårdens energibehov. All el som produceras kommer att ges till lokalsamhället gratis.

Kingha Coffee tror på att ge tillbaka till samhället som har gett dem så mycket, och är mycket stolta över att vara en del av det lokala samhället. De ger samhällsutveckling genom att skapa jobb och marknadstillträde. Under skördesäsongen sysselsätter de över 85 lokala ugandier, vilket betyder att Kingha Coffee är en av de största arbetsgivarna i distriktet.

De använder inga kemiska gödningsmedel eller bekämpningsmedel någonstans på sin mark och genererar 95 % av sin el från solceller. De tror på vikten av att odla och bearbeta kaffe i harmoni med den lokala miljön och att säkerställa en hållbar och hälsosam nuvarande och framtida kaffeförsörjning.


Regionen har cirka 4500 bönder som odlar på ett område om 210 000 ha. Cerrado har ett torrt klimat under skörden, vilket får kaffet att drabbas mindre av fuktighet efter skörd, som möjliggör en jämn torknings process. Kaffet torkas på uteplatser i 12-15 dagar den naturliga vägen genom att låta hela bäret vara kvar på bönan. Brasilien har en historia av att producera stora mängder kommersiellt kaffe och när man började se möjligheterna i specialkaffe så hade man redan effektiva verktyg som gjorde produktionen skalbar på ett sätt som är svårt att uppnå i andra länder.

Cerrado kaffegårdar odlas i områden med höjder som varierar mellan 800 och 1 300 meter över havet och är kända för att konsekvent producera högkvalitativt kaffe med en repeterbar profil. Oberoende av gårdens storlek finns en anda av professionalism hos Cerrados kaffeproducenter. Entreprenörism är en del av jordbrukarnas DNA, och många producenter är andra eller tredje generationens odlare som också har examen i agronomisk ingenjörsteknik, företagsledning och administration. Medan varje familjeberättelse är olika, kännetecknas Cerrado av en företagsam attityd.


Fakta om kaffet:

 • Uganda, Kingha Collective    -   Brasilien, Cerrado
 • Poäng: 84/100                         -   83,5/100
 • Växer: 1300 - 1550 m.ö.h.     -     800-1300 m.ö.h.
 • Art: SL-34, SL-28, SL-14.      -     Mundo Novo
 • Process: Tvättat                       -   Natural


Hantverk och Hållbarhet: Los Hermanos Dedikation till Perfekt Kaffe

Los Hermanos är resultatet av ett samarbete mellan bröderna Torres i La Union, Nariño, Colombia. De äger varsin tomt på familjegendomen La Indonesia och är stolta tredje generationens kaffeproducenter. Deras kaffearv startar med farfar Marco, som var en pionjär inom kaffeproduktionen i La Union för över 80 år sedan. På gården odlas kaffe tillsammans med fruktträd och skuggträd, med en stark betoning på jordens hälsa och ansvarsfull vattenhantering. 


Brödernas Odlingsområden

Juan Angel ansvarar för en fem hektar stor tomt i La Indonesia, medan broder Gabriel har en tomt som omfattar cirka 8 hektar. Här ligger 60 % av den odlade marken på en bergssluttning som sträcker sig från 1750 till 1850 meter över havet. Kaffet har trivts i denna region i över 30 år och ursprungligen var Caturra den mest dominerande sorten. Gården har dedikerat över 300 kvadratmeter mark för kaffetorkning.

För bröderna är miljöhänsyn en prioritet, liksom en vetenskaplig strategi för att säkerställa kaffets kvalitet. Juan Angel betonar, "Vi gödslar marken fyra gånger om året, varav två gånger med berikad gödsel och två gånger med organisk kompost och humus. En av de största utmaningarna är att bibehålla markens organiska material, och det uppnås genom att rensa ogräs mellan kaffeträden. Under åtta år har vi ansvarsfullt hanterat vattenföringen för bearbetningen. Jäsprocessen är avgörande och mognadsgraden av kaffekörsbären mäts med en brixometer för att fastställa den optimala skördetiden. Denna utvärdering är avsedd att identifiera den bästa sockerhalt som varje kaffesort kan uppnå."

Bröderna har också valt att odla flera kaffesorter tillsammans, inklusive Pink Bourbon, Maragogype, Bourbon Sidra, Typica och omkring 300 Yirgacheffe-träd. Gabriel förklarar: "Vår utmaning är att bevara och anpassa främmande kaffesorter som riskerar att försvinna i vårt område eftersom de flesta kaffeproducenter prioriterar avkastning framför kvalitet och planterar sorter som Castillo."


Den Naturliga Bearbetningen

Bearbetningen av denna lott kaffe inleds med en imponerande 100 timmars anaerob jäsning av körsbären i små 60 kg-partier. Denna jäsning utförs i livsmedelsgodkända plasttankar som skuggas i betongbearbetningsanläggningen för att undvika höga temperaturer eller direkt solbelystning. När sockerhalten har nått 3,8 grader Brix, töms körsbären och förflyttas till en plastklädd torkplats. Där torkas körsbären under 30 dagar och vänds regelbundet för att säkerställa en jämn torkning, tills luftfuktigheten når 10,5-11 %. Pergamentkaffet lagras i GrainPro-påsar tills det är redo för malning.

Los Hermanos Caturra Natural är ett utmärkt exempel på brödernas dedikation till kaffe och deras strävan efter högsta kvalitet i varje steg av produktionsprocessen. Det är en historia om familjetradition, miljöhänsyn och passion för kaffet från Nariño, Colombia.

Fakta om kaffet:

 • Region: Nariño
 • Poäng: 87,5/100
 • Växer: 1750-1850 m.ö.h.
 • Art: Caturra
 • Process: Natural
 • Smak: Frukt, sirap & godisVi skickar kaffe som vilat upp till 1 vecka efter rostning när det finns men rostar på beställning när det behövs. Vi skickar kaffet så fort som möjligt, fri frakt på alla beställningar över 499kr inom Sverige.