Fraktfritt på beställningar över 499kr

1000g - Julkaffe

  • 299 kr


En liten påse fylld med under, tillsammans med lussebulle ingen blunder. Julstök, svärmors besök eller otta, detta kaffe passar oavsett skjorta.

Kaffet i den här påsen kommer från gårdar i Uganda och Brasilien. Tillsammans skapar de en väldigt mörk och fyllig kopp kaffe, härliga toner av kola, rostade nötter och bergamott! Perfekt för att hålla värmen nu när julen är här.


Förutom att odla fantastiskt kaffe är Kingha Coffee Collective dedikerade till att öka inkomsten och försörjningen för ugandiska kaffebönder. De arbetar direkt med bönderna, tillhandahåller utbildning och utbildningsprogram, och hjälper därigenom jordbrukare att producera större skördar kaffe av bättre kvalitet, vilket avsevärt ökar deras inkomster. Kingha Coffee arbetar också med lokala skolor och tillhandahåller kläder, skolmaterial och utbildningsprogram inom jordbruket inom det lokala samhället.

Nyligen har de arbetat med att skapa ett mikro-vattenkraftverk vid basen av Kingha egendom där en del av Entenjarifloden rinner genom den. Kraftverket kommer, när det är färdigt, att tillhandahålla en konsekvent källa till förnybar energi, tillräcklig för att driva den lokala hälsocentralen, 2 grundskolor, en gymnasieskola och gårdens energibehov. All el som produceras kommer att ges till lokalsamhället gratis.

Kingha Coffee tror på att ge tillbaka till samhället som har gett dem så mycket, och är mycket stolta över att vara en del av det lokala samhället. De ger samhällsutveckling genom att skapa jobb och marknadstillträde. Under skördesäsongen sysselsätter de över 85 lokala ugandier, vilket betyder att Kingha Coffee är en av de största arbetsgivarna i distriktet.

De använder inga kemiska gödningsmedel eller bekämpningsmedel någonstans på sin mark och genererar 95 % av sin el från solceller. De tror på vikten av att odla och bearbeta kaffe i harmoni med den lokala miljön och att säkerställa en hållbar och hälsosam nuvarande och framtida kaffeförsörjning.


Regionen har cirka 4500 bönder som odlar på ett område om 210 000 ha. Cerrado har ett torrt klimat under skörden, vilket får kaffet att drabbas mindre av fuktighet efter skörd, som möjliggör en jämn torknings process. Kaffet torkas på uteplatser i 12-15 dagar den naturliga vägen genom att låta hela bäret vara kvar på bönan. Brasilien har en historia av att producera stora mängder kommersiellt kaffe och när man började se möjligheterna i specialkaffe så hade man redan effektiva verktyg som gjorde produktionen skalbar på ett sätt som är svårt att uppnå i andra länder.

Cerrado kaffegårdar odlas i områden med höjder som varierar mellan 800 och 1 300 meter över havet och är kända för att konsekvent producera högkvalitativt kaffe med en repeterbar profil. Oberoende av gårdens storlek finns en anda av professionalism hos Cerrados kaffeproducenter. Entreprenörism är en del av jordbrukarnas DNA, och många producenter är andra eller tredje generationens odlare som också har examen i agronomisk ingenjörsteknik, företagsledning och administration. Medan varje familjeberättelse är olika, kännetecknas Cerrado av en företagsam attityd.


Fakta om kaffet:

  • Uganda, Kingha Collective    -   Brasilien, Cerrado
  • Poäng: 84/100                         -   83,5/100
  • Växer: 1300 - 1550 m.ö.h.     -     800-1300 m.ö.h.
  • Art: SL-34, SL-28, SL-14.      -     Mundo Novo
  • Process: Tvättat                       -   Natural