Fraktfritt på beställningar över 499kr

Single Origin - Peru - Mellanrost

  • 135 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Rättvist, ekologiskt och gott - Schysst kaffe helt enkelt!

Kvinnor har alltid varit avgörande för kaffeproduktionen i Peru, men traditionellt sett har männen haft den ekonomiska makten. År 2004 enade sig 464 kvinnliga kaffeproducenter i Peru för att förändra denna dynamik och ta ett steg mot självständighet. De beslutade att separera sin kaffeproduktion från männen för att öka synligheten och få en röst inom sin gemenskap. Genom ett samarbete med OPTCO utvecklade de en marknad för kaffe som produceras av kvinnor, vilket blev ett viktigt verktyg för samhällsförändring och förstärkning av fattiga och marginaliserade kvinnliga kaffeodlare. Sedan dess har Café Femenino-rörelsen växt och inkluderar nu tusentals kvinnliga bönder från nio länder runt om i världen.

Café Femenino kräver att deltagande kooperativ ger sina kvinnliga bönder kontroll över intäkter, markägande och erkännande för deras exceptionella kaffe. Med ekonomisk kontroll i sina händer har de kvinnliga bönderna i Cecanor använt medel från Café Femenino för att investera i samhällsförbättringsprojekt, inklusive barnbibliotek, skolor, hälso- och näringsutbildning och program som bygger upp självkänsla, medvetenhet om mänskliga rättigheter och läskunnighet.

Sedan deras första möte 2004 har kvinnorna i Café Femenino Peru-programmet samlat in omfattande sociala förändringar i sina samhällen. Genom att övervinna en mängd olika hinder – inklusive underlägsen samhällelig status på grund av könsfördomar, ogynnsamma levnadsvillkor och lågt självförtroende som härstammar från osäkerhet kring deras bristande utbildning – har kvinnorna framgångsrikt stått upp mot generationer av ojämlikhet mellan könen.

Efter mer än 13 år har antalet missbruk i hemmet minskat, utbildnings- och inkomstjämställdheten har ökat och kvinnorna är inte längre för blyga för att tala. De ställer sig nu upp framför grupper, håller presentationer och har flera valda poster i styrelsen för kaffeföreningarna i Cecanor. Deras hårda arbete och mod betyder att kvinnorna i deras samhälle har mer beslutsfattande makt, mer inkomst och mer självförtroende än någonsin tidigare.

Fakta om kaffet:

  • Peru, Cajamarca
  • Poäng: 83,5/100
  • Växer: 1500-1800 m.ö.h.
  • Arabica: Bourbon,  Catimor,  Typica
  • Process: Tvättat
  • Smaktoner av choklad, sirap & frukt